Gå til indhold

Ansøgning om dansk pas

Uanset om du ønsker at ansøge om et pas for første gang eller forny dit pas, bør du læse nedenstående oplysninger for at finde ud af, om du er berettiget til et dansk pas.

Generel information om dansk statsborgerskab

Den 1. september 2015 trådte den seneste lov om dobbelt statsborgerskab i kraft. Loven gør det muligt for danske statsborgere at erhverve udenlandsk statsborgerskab uden, at de fortaber deres danske statsborgerskab. Det betyder, at hvis du fik canadisk statsborgerskab efter 1. september 2015, har du ikke fortabt dit danske statsborgerskab. Hvis du derimod fik canadisk statsborgerskab før den dato, har du mistet dit danske statsborgerskab. I den situation skal du søge om generhvervelse af dansk statsborgerskab, inden du kan søge om et nyt dansk pas.

Danske statsborgere født i udlandet til mindst én dansk forælder har som regel også dansk statsborgerskab. Hvis du eksempelvis er født i Canada til en dansk mor og canadisk far, har du både dansk og canadisk statsborgerskab. For ikke at miste dit danske statsborgerskab skal du dog søge om at bevare det, inden du fylder 22.

Læs mere om statsborgerskab her.

Ansøgning om dansk pas

Generel information om ansøgning om pas via en ambassade kan findes på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Nedenstående process er specifik for ansøgning om dansk pas i Canada.


Trin 1: Start ansøgningen

Start med at udfylde en kopi af ansøgningsskemaet for pas.
Læs også følgende information om GDPR.

Trin 2: Indhent dokumenter
For at sikre en effektiv behandling af din ansøgning er det vigtigt at samle alle nødvendige dokumenter i tjeklisten før du indgiver din ansøgning. Hvis alle dokumenter ikke indleveres er der risiko for at ansøgningen forsinkes eller afvises.

Vælg venligst den tjekliste, som passer til din situation:

Det ikke nødvendigt at medbringe et pasfoto, da der vil blive taget et digitalt foto ved indgivelsen af ansøgningen.

 

Trin 3: Indgiv ansøgningen
Ansøgninger om pas skal indgives med personligt fremmøde, enten på den Danske Ambassade i Ottawa, det danske Generalkonsulat i Toronto eller det honorære konsulat i Vancouver. Dette er nødvendigt for at kunne verificere din identitet og for at indsamle biometrisk data samt din underskrift til det nye pas.

Ring venligst i forvejen for at bestille en tid til indlevering af ansøgning.

Ved indgivelse af ansøgningen vil der blive aftaget fingeraftryk til brug i det biometriske pas. Hvis en eller flere fingre er blevet beskadiget for nyligt, kontakt da venligst ambassaden eller G
eneralkonsulatet for at fastslå om fingeraftrykkene vil møde den påkrævede kvalitetsstandard.


Behandlingstid

Behandlingstiden er 3-5 uger.


Returnering af pas

Nye pas kan returneres med en forudbetalt kurér service eller det kan sendes direkte til dit nærmeste konsulatet. Gør venligst personalet opmærksom på foretrukne konsulat hvis sidstnævnte mulighed skal benyttes. Vær venligst opmærksom på at der er et ekstra gebyr for at benytte denne mulighed.

Vær opmærksom på at det er på eget ansvar at benytte en kurér-service til fremsendelse af pas. Ambassaden og dets konsulater kan ikke holdes til ansvar hvis et pas bortkommer ad denne vej.

Biometriske rejser

Ambassaden rejser efter behov til de canadiske provinser uden en fast biometrisk station for at modtage pas-ansøgninger via en mobil løsning. Vil du booke en aftale til en af de kommende ture, så send venligst en mail til [email protected] med emnet "Biometrisk pas-tur". Inkluder venligst dit navn, telefonnummer, e-mailadresse og hvilken by du gerne vil have en aftale i. Du vil blive kontaktet når rejsedatoerne er blevet fastlagt og en aftale vil blive booket til dig.

Danske rejsedokumenter for ikke-danske statsborgere

Har du mistet dit danske fremmedpas eller rejsedokument, anbefales det at du først kontakter Udlændingestyrelsen eller SIRI.

Herefter kan ambassaden assistere med udstedelse af et laissez-passer.